Kerterdő

Őshonos növényfajok a kertben

2019. szeptember 25. 09:52 - Csapó Viktor

Az őshonos vagy Magyarországon vadon is előforduló, kertekbe dísznövényként ültethető növényfajokról írnék ízelítő jelleggel; listánk nem tartalmazza az összes hazai fajt. Őshonos fafajok azok, amelyek a földtörténeti korok során a mi kontinensünkön jöttek létre, és alakultak olyanná, amilyennek ma ismerjük. Többségük Európa nagy részén elterjedt, ugyanakkor nálunk a Kárpát-medencére jellemző erdőket alkotnak. Az őshonos, mint jelző sok esetben vitatható is lehet, hiszen nem mindig egyértelmű hogy az adott növényfaj származását tekintve valóban őshonos-e, illetve mennyi ideje szereplője a hazai növényállománynak. Ezek közül némelyiknek termését vagy más részét hasznosíthatjuk is, tehát haszonnövényi jelleggel is bírnak (bodza, vadkörte, som). Látható, hogy szinte bármilyen növényalkalmazásra (szoliter fa, cserjecsoport, dekoratív funkció, kúszónövény) találunk megfelelő fajt a hazai kínálatban. Néhány kiemelkedő példa: a gyertyán, a mezei juhar, a tiszafa elsőrangú sövényadó faj, kisebb koronamérettel a nyír, a korai juhar, a berkenyék rendelkeznek, míg dekoratív bokornövényként a cserszömörce, a zelnicemeggy, a galagonya alkalmazható.

Miért is hasznos és környezetügyileg előremutató lépés, ha őshonos fajt választunk? Azért mert így nem egy tájidegen növény díszíti a kertünket, egy hazai flórához tartozó, tehát a magyarországi éghajlathoz szokott növényt választunk. Tehát biztos jól fogja érezni magát. Hozzáadott értékkel rendelkező fánk vagy bokrunk lesz, amely jól illeszkedik a hazai táplálékláncba, hasznos élőhelyet nyújt a kárpát-medencei állatvilág képviselőinek.

Lássuk őket:

Fatermetűek:

   tölgyek (kocsányos-, kocsánytalan-, molyhos-)

   fűz (kosárkötő-, kecske-, fehér-, hamvas-)

   nagylevelű- és kislevelű hárs

   szil (hegyi-, mezei-, vénic)

   juhar (korai-, mezei és hegyi juhar)

   mézgás éger

   rezgő nyár

   európai bükk

   közönséges (bibircses) nyír

   gyertyán

   szelídgesztenye

   magas- és magyar kőris

   közönséges lucfenyő

   közönséges boróka

   közönséges tiszafa

Bokortermetűek:

   cserszömörce

   sóskaborbolya

   közönséges (szirti) fanyarka

   közönséges mogyoró

   húsos- és veresgyűrű som

   csíkos kecskerágó

   kányabangita

   vadalma

   vadkörte

   európai zelnicemeggy

   közönséges fagyal

   fekete bodza 

   madárcseresznye

   ükörkelonc

   egybibés- és kétbibés galagonya 

   homoktövis 

   kökény

   berkenyék (lisztes-, madár-, barkóca)

   sajmeggy

   közönséges borostyán

   ostorménfa (ostormén bangita)

   kutyabenge

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerterdo.blog.hu/api/trackback/id/tr9715167610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása